Sistemul de frânare numit și ca sistemul de frânare este una dintre cele mai importante componente ale mașinii în ceea ce privește siguranța activă.
Acest sistem este folosit pentru a opri, încetini sau imobiliza mașina atunci când este parcata, dacă este necesar.
Mașinile sunt în general echipate cu așa-numitele frâne cu frecare. Forța de frânare este creată de frecarea dintre partea fixă și cea rotativă. Mașinile au două tipuri de frâne cu frecare, și anume frâne cu disc și cu tambur.
Cu o frână cu disc, discul este frânat de presiunea plăcuțelor de frână. Presiunea este creată în sistemul de frânare după ce pedala este apăsată, atunci când lichidul de frână împinge pistonul de frână, care împinge discurile pe suprafața de frână a discului. Prin urmare, forța de frânare rezultată oprește sau încetinește vehiculul.
Frânele cu tambur utilizate în principal pe puntea spate și la vehiculele mai vechi. Cu o frână cu tambur, rolele împing (extinde) garnitura de frână pe interiorul tamburului de frână. Frânele cu tambur sunt numite și frâne de parcare deoarece sunt folosite pentru a asigura un vehicul parcat.
Mecanicii recomandă verificarea frânelor la fiecare 15.000 de kilometri.
Durata de viață a componentelor frânei depinde în principal de stilul de condus , dacă sunteți un șofer care conduce lin și folosește așa-numitul frânarea motorului, puteți extinde numărul de kilometri parcurși.
Plăcuțele pot fi verificate și vizual pe vehicul și nu trebuie să aibă o grosime mai mică de 2 mm. La modelele de vehicule noi, există deja discuri cu senzor de uzură încorporat, care aprinde o lumină de avertizare pe bord când sunt „reduse” la grosimea minimă
și de obicei grosimea minimă a acestora este determinată direct de producător.
Cu siguranță nu trebuie să uitați de lichidul de frână, pe care vă recomandăm să îl verificați cel puțin o dată la doi ani. Se află într-un recipient din plastic transparent unde se poate vedea nivelul fără a deschide capacul.
Uzura sistemului de frânare poate fi diagnosticată prin observarea unuia dintre semnalele însoțitoare, și anume:
Acest fenomen este cauzat în principal de un disc ondulat care a fost expus la schimbări extreme de temperatură. De exemplu prin frânare bruscă și răcire ulterioară cu șoc (cu apă dintr-o băltoacă) Un astfel de disc ondulat nu numai că are un efect de frânare mai rău, ci și uzează în mod neuniform căptușeala și distruge componentele punții, așa că nu este recomandată amânarea înlocuirii acestora.
Dacă vehiculul este vizibil „trage” în lateral la frânare, este pentru că semn că frânele vehiculului au o problemă. Efectul neuniform al frânelor poate fi cauzat de discuri, plăci excesiv de uzate sau conducte sau mecanisme hidraulice deteriorate. Dacă întâmpinați această problemă, vizitați un centru de service cât mai curând posibil.
Eficiența slabă a frânei poate fi cauzată nu numai de discurile și plăcuțele uzate, ci și de lichidul de frână degradat. Prin urmare, ar trebui înlocuit la fiecare doi până la trei ani. Nu amânați înlocuirea, deoarece punctul său de fierbere scade odată cu vârsta și încep să se formeze bule și lichidul devine mai ușor de comprimat. Atunci nu transmite eficient forța de frânare și mașina frânează mai puțin și devine periculoasă !
Coroziunea este o mare problemă cu sistemul de frânare. Dacă vehiculul stă în picioare mult timp, poate apărea pe roți și poate pătrunde mai adânc în material. Daca nu este posibil sa-l scoateti (stergeti cu discuri) in timpul franarii, este necesar sa le inlocuiti. Conducta de frână poate fi atacată și atunci când există riscul de scurgere a lichidului de frână și pierderea efectului de frânare.